Alex

Inskrivning - mastektomi

Kategori: Allmänt, Linköping, Mastektomi, Operationer

 
Hej! 
Nu ska jag berätta lite om hur inskrivningen gick till på Universitetssjukhuset i Linköping, där jag fick min övre operation (mastektomi) gjord av kirurgen Gunnar Kratz. 
 
Jag och mamma åkte upp till Linköping rätt tidigt, för att inte komma för sent till inskrivningen. Jag skulle skrivas in kl. sex på kvällen, söndagen den 2/3. Vi var framme i Linköping vid halv fyra, och för att fördriva tiden gick vi runt i en park som låg precis vid sjukhuset. Det var rätt fint där! 
 
På kallelsen som jag fått i posten stod det att inskrivningen skulle ske på avdelning 53, så vi gick dit i god tid och sedan satte vi oss och väntade i receptionen. Vi väntade, väntade och väntade, men receptionen var helt tom. När klockan hade passerat sex så gick mamma till dörren som leder in till själva avdelningen och ringde på dörrklockan. En sköterska kom och öppnade, och tydligen skulle vi gått dit direkt men det var ingen fara! En annan sköterska visade mig till mitt rum (alla på denna avdelning har singelrum). Hon frågade mig lite om mitt hälsotillstånd, om jag är allergisk mot något, osv. Därefter lade hon fram rena kläder till mig, en ren handduk, och två förpackningar med Descutan. Descutan är en tvättsvamp med en lösning som är bakteriedödande. Den gjorde min hud väldigt torr, men jag fick inte använda några andra hudprodukter (som återfuktningskräm t.ex.) efter att jag duschat med Descutan. Sköterskan berättade att jag skulle tvätta mig med det två gånger innan jag gick och lade mig, och två gånger på morgonen innan operationen. Hon förklarade även lite kortfattat hur jag skulle tvätta mig med det. Det satt en mer detaljerad beskrivning på väggen i badrummet. Jag behövde inte köpa Descutan själv, utan det gav sjukhuset mig.
 
När sköterskan gått så kollade jag och mamma in rummet lite. Det fanns en hall med ett handfat och olika mindre sjukhusgrejer, en toalett väl anpassad för alla sorters personer, och sen själva rummet med sjukhussängen. Vid sängen stod ett bord som gick att rulla, och vid väggen mittemot stod ett annat bord (som inte gick att rulla) med två stolar, och i ett hörn stod en skön fåtölj. Mittemot sängen fanns även en TV. 
 
När sköterskan kom tillbaka så tog hon lite tester på mig (blodprov, blodtryck, syresättning, temp, etc.). Jag är inte rädd för nålar och sådant, så det var inte alls läskigt. Dessutom var sköterskan (och alla andra sköterskor för den delen!) otroligt snäll och försiktig. Medan hon gjorde testerna på mig så berättade hon lite om hur morgondagen skulle se ut. Jag var den första personen som skulle opereras och skulle alltså behöva gå upp vid halv sex på morgonen för att rullas ned till operation vid kvart över sju. Operationen skulle börja vid åtta och pågå i cirka 80 minuter. 
 
Mamma stannade med mig i ungefär en timme, sedan gick hon. Då tog jag det lugnt och chattade lite med folk online. Efter ett tag kom en ny sköterska in och frågade om jag ville ha lite kvällsfika. Eftersom att jag skulle vara tvungen att fasta från midnatt så tackade jag ja. Jag fick en macka, ett knäckebröd, ost, ett litet paket Becel, och en kopp te. Det var helt ok! När klockan var ungefär elva så gick jag in och duschade. Det var rätt jobbigt faktiskt. Det tog lång tid i och med att jag var så noggrann. Till slut var jag helt ren iallafall, och då tog jag på mig det blå nattlinnet som sköterskan gett mig och de vita kalsongerna. Därefter gick jag och lade mig i sängen, släckte lampan, låg och tänkte på morgondagen och kände mig lite pirrig (men inte orolig), och sedan somnade jag. 
 
 
 
 
Bild 1: Parkbänk på en klippa i parken som jag och mamma promenerade i innan inskrivningen.
Bild 2: Jag i sjukhussängen när jag har på mig det blåa nattlinnet. 
 
 
 
 
 

KOMMENTARER:

  • Anonym säger:
    2017-04-22 | 15:42:43

    Bra och detaljerat berättat om första dagen och fina bilder.

Kommentera inlägget här: